Gi Kudos til denne saken! Stumble denne artikkelen! Del på Facebook

Det er veldig mange i dag som laster ned film og musikk fra nettet. Unge som gamle. Hvorfor laster vi ned ulovlig fremfor å kjøpe i butikken? Tenker vi for lite over konsekvensene av at vi laster ned ulovlig fremfor å kjøpe?

cd-lås

Som svar på hvorfor vi laster ned ulovlig kan man jo si:“det er jo så lett!” De aller færreste tenker at man kan bli tatt om man laster ned en låt man nettopp hørte på radioen, eller laster ned en film fordi man plutselig fikk lyst til å se den. Sannheten er jo at meget få blir tatt i Norge, selv om Tøndel sier han er på offansiven for å få tatt flere.

Til spørsmål nummer to kan man jo spørre seg selv:“Får det virkelig noen konsekvenser om jeg laster ned en låt?” Og det får jo egentlig ikke det. Ikke når bare du gjør det, men når det er mange hundre tusen, kanskje millioner i Norge som tenker det samme som deg, da kan det ha noe å si. Det er når de som vanligvis ville kjøpt platen laster ned låter at platebransjen taper penger. Likevel må det sies at de fleste som laster ned låter ikke ville kjøpt plata uansett, og dermed vil ikke platebransjen merke forskjellen.

Å laste ned en film blir på en måte annerledes. Mens man gjerne hører en låt gang på gang, blir ofte filmer sett bare en gang. På denne måten er sjansen for at filmindustrien taper mer penger på fildeling enn platebransjen stor.

Det som man ofte ser er at de som laster ned mye musikk, på den måten finner ukjente artister og kanskje kjøper platen etterpå. Dermed medfører jo fildeling så inntektene til platebransjen økes.

Om platebransjen hadde laget et godt alternativ til å laste ned ulovlig, ville nok mange foretrukket å ha låtene sine på lovlig vis. Et alternativ jeg personlig kunne tenkt meg, er en liten avgift på 300-500 kroner for et år med fri tilgang til å laste ned låter. Det ville ikke vært for dyrt til å kjøpe, og det er lettere å forholde seg til et engangsbeløp, enn en pris per låt man vil ha.

Si litt om hva du mener i kommentarfeltet nedenfor.

Interesse for fildeling? - tjen penger på å skrive for oss.

1 kommentar

  1. 1 bjorn sier:

    En årlig avgift, noe ála den avgiften som finnes på kopi-media (f.eks. cd’er), hadde vært genialt.

    Ellers tror jeg forbrukervennlige og enkle løsninger ville gjort det bra. Forbrukkervennlig betyr selvsagt fri for all slags kopibeskyttelse (DRM) som gjør det vanskelig for kjøper å bruke musikken på forskjellige avspillere (ipod, pc, cd, osv.).

    Filmindustrien kan kanskje bare fortsette utviklingen med produktplassering og så gi filmene bort gratis og tjene penger på antall visninger ;-)

  2. Side 1 av 1 side(r)

Legg igjen en kommentar

Kommentarer er ikke tillatt for denne artikkelen.