Gi Kudos til denne saken! Stumble denne artikkelen! Del på Facebook

De siste årene har BitTorrent blitt sett på som en fildelingstjeneste som bare piratene bruker, og blir derfor forbundet med ulovlig fildeling. Dette har skapt et dårlig rykte rundt teknologien, og som er veldig ufortjent. BitTorrent brukes til mye mer enn bare piratvare, og flere større bedrifter har i det siste begynt å ta den i bruk mer.

Nå for tiden blir ofte BitTorrent protokollen sett på som noe negativt og forbindes mest med piratkopiering av filer. En av grunnene til dette er nok at det var først piratene som så potensiale til BitTorrent og tok det i bruk. Dette førte til at det fikk et dårlig rykte, og sliter med det ennå.
Fordelene med BitTorrent er mange, en av de største er at det sliter lite på båndbredden til den som vil dele en fil med verden. Istedenfor at hele filen lastes ned fra samme server, vil du etterhvert som andre laster ned også laste ned fra dem i tillegg til serveren. Dermed får serveren mye mindre trafikk, og det går raskere siden alle oppnår gode hastigheter siden ingen servere blir overbelastet.


Til tross for det dårlige ryktet begynner nå flere større bedrifter å benytte seg av teknologien. Linux distroer har blitt distrubuert via BitTorrent lenge, men flere kommer til. Spilldemoer er et eksempel på filer som ofte benytter seg av BitTorrent.


ITavisen, Dinside.no/data og Dingz sin Klikk videopodcast har kunnet blitt lastet ned via BitTorrent fra starten av. Og veldig nylig har til og med NRK begynt å ta i bruk BitTorrent via sin “test” side, Nrkbeta.no. Her ligger en sesong av Lars Monsen, noen episoder av Halvseint og noe til for gratis nedlastning via BitTorrent.


Noe av det som har hjulpet BitTorrent litt i det siste, er et par artister som har valgt å legge ut album til gratis nedlastning via BitTorrent. Der har alle artistene sagt i etterkant at de er helt imponert over hvor stor respns de har fått fra publikum. De har også sagt de tror fremtidens musikk inntekter ligger i konserter og live opptredener, og at gratis nedlastning bare gir PR. De som ikke ville kjøpt musikken uansett og som laster den ned vil ikke artistene tape noe på uansett. Og hvis da nedlasteren skulle like musikken vil artistene tjene på det. Så på en måte er det jo en “Vinn vinn” situasjon.


Heldigvis begynner BitTorrent å få et litt bedre rykte, og det er jo fantastisk. Det vil gjøre det lettere for oss som brukere, og mulighetene vil bli flere. Dette tjener vi alle bare på...

Interesse for fildeling? - tjen penger på å skrive for oss.

1 kommentar

  1. 1 sier:

    Dette er 100% korrekt informasjon, BitTorrent er en fantastisk teknologi, ikke bare for pirater. Du gir eksempler på spilldemoer, Linux og NRKbeta. Denne lesningen gir meg gode intrykk overfor Torrent teknologien, dette var noe som skulle vært i avisa.

  2. Side 1 av 1 side(r)

Legg igjen en kommentar

Kommentarer er ikke tillatt for denne artikkelen.